Loading

ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΡΟΧΗ

Για λόγους προφύλαξης θα πρέπει να λάβουμε ορισμένες παραμέτρους υπόψην μας προτού οδηγήσουμε σε βροχερές συνθήκες καθώς ενέχονται ορισμένοι κίνδυνοι.
Η βροχή και η υγρασία αυξάνουν τις πιθανότητες βλάβης στο όχημα μας, καθώς τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά μέρη, ειδικά των παλαιότερων αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, εμφανίζουν ευαισθησία σε αυτές τις καιρικές συνθήκες. Όταν η οδήγηση σε αυτές τις συνθήκες είναι αναγκαία οφείλουμε να λαμβάνουμε προφυλάξεις προκειμένου να αποφύγουμε ένα ατύχημα ή μια βλάβη.
Τι συμβαίνει όταν βρέχει
· Ο συντελεστής τριβής της ασφάλτου μειώνεται δραματικά και η ολισθηρότητα αυξάνεται.
· Τα ελαστικά δεν ζεσταίνονται, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την πρόσφυση.
· Τα βαμμένα τμήματα του οδοστρώματος (διαχωριστικές λωρίδες και διαβάσεις) αποκτούν ακόμα μικρότερη πρόσφυση.
· Η ορατότητα μειώνεται (θολώνουν τα κρύσταλλα των αυτοκινήτων και φορτηγών καθώς και οι ζελατίνες των μοτοσικλετιστών).
· Τα σήματα και οι φωτεινοί σηματοδότες γίνονται δυσδιάκριτα για όλους.
· Οι λακκούβες γεμίζουν νερό, γίνονται δυσδιάκριτες και δεν εντοπίζεται εύκολα το βάθος τους.
· Οι σχάρες των υπονόμων φράζουν, από σκουπίδια που παρασύρονται στο δρόμο, και τα νερά πλημμυρίζουν το δρόμο και ειδικά τις υπόγειες διαβάσεις.
Πριν την εκκίνηση
· Σχεδιάζουμε τη διαδρομή μας αποφεύγοντας σημεία που συνήθως πλημμυρίζουν.
· Φεύγουμε νωρίτερα μιας και η οδήγηση σε βροχή επιβάλει χαμηλότερες ταχύτητες και ενδέχεται να επιφυλάσσει αναπάντεχες καθυστερήσεις.
· Βεβαιωνόμαστε για την καλή λειτουργία των υαλοκαθαριστήρων και των φώτων μας, χωρίς να παραλείψουμε τον έλεγχο των φώτων ομίχλης.
· Ενημερωνόμαστε για τα πλέον πρόσφατα δεδομένα για τον καιρό, τις οδικές συνθήκες (μποτιλιάρισμα, πλημμύρες) από τα δελτία καιρού και οδικών συνθηκών.
· Ελέγχουμε τα στοιχεία επικοινωνίας της οδικής βοήθειας σε περίπτωση κατά την οποία ακινητοποιηθούμε.
· Βεβαιωνόμαστε για την καλή κατάσταση του τριγώνου, του φαρμακείου και του ανακλαστικού αδιάβροχου που οφείλουμε πάντα να έχουμε στο όχημα μας.
· Βεβαιωνόμαστε για την ασφαλή πρόσδεση φορτίων στο όχημα μας.
Όταν οδηγούμε
· Ανάβουμε τα μεσαία φώτα για να γινόμαστε εύκολα ορατοί από όλους (πεζούς & οδηγούς) ακόμα και κατά τη διάρκεια της μέρας.
· Κρατάμε μεγαλύτερη απόσταση από το συνηθισμένο, από το προπορευόμενο όχημα καθώς οι αποστάσεις πέδησης αυξάνονται σε συνθήκες βροχής
· Οδηγούμε με χαμηλή ταχύτητα.
· Προσέχουμε την κίνηση των βαρέων οχημάτων τα οποία λόγω του όγκου τους εκτοξεύουν μεγάλες ποσότητες νερού εμποδίζοντας την ορατότητά μας.
· Οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα και απαλές κινήσεις, προβλέποντας τις οδικές συνθήκες.
· Κλείνουμε όλα τα παράθυρα
· Δεν οδηγούμε με ταχύτητα ούτε προσπερνούμε σε στροφές και σημεία με χαμηλή ορατότητα.
Λιμνάζοντα νερά
· Σε περίπτωση που πέσουμε σε σημείο με λιμνάζοντα νερά τα οποία δεν μπορούμε να αποφύγουμε, θυμόμαστε τα εξής:
– Χαμηλώνουμε ταχύτητα και περνάμε με μεγάλη προσοχή διατηρώντας στο κιβώτιο την μικρότερη δυνατή σχέση. Η γρήγορη οδήγηση σε λιμνάζοντα νερά μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη ενώ μπορεί να προκαλέσει απώλεια του ελέγχου και να θέσουμε σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς.
– Δεν οδηγούμε σε νερά που δεν γνωρίζουμε το βάθος τους. Η άκρη του πεζοδρομίου μπορεί να μας δώσει μια εικόνα για το βάθος.
– Οδηγούμε στο ψηλότερο σημείο του δρόμου.
– Δεν οδηγούμε μέσα σε κινούμενα νερά διότι μπορεί να μας παρασύρουν. Για τον λόγο αυτό είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί όταν κινούμαστε κοντά σε κοίτες ποταμών, λιμνών ή στη θάλασσα.
Υδρολίσθηση
• Το φαινόμενο της υδρολίσθησης είναι η βασική αιτία απώλειας της πρόσφυσης σε βρεγμένο οδόστρωμα. Εάν η ταχύτητα του αυτοκινήτου είναι μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα στρώμα νερού μεταξύ οδοστρώματος και ελαστικού με αποτέλεσμα την απώλεια πρόσφυσης. Πως αντιδρούμε;
1) Κρατούμε το τιμόνι σταθερό στην πορεία που έχουμε επιλέξει.
2) Δεν πατάμε απότομα φρένο.
3) Μειώνουμε την ταχύτητα αφήνοντας το γκάζι ή εάν είναι δυνατό κατεβάζοντας ταχύτητα.
4) Περιμένουμε τα ελαστικά να ανακτήσουν την πρόσφυσή τους.

Συνολικά, οδηγώντας σε βρεγμένο οδόστρωμα:
1ον) Διατηρούμε την ταχύτητα του οχήματος σε χαμηλά επίπεδα,
2ον) Αποφεύγουμε τις απότομες αλλαγές πορείας,
3ον) Αποφεύγουμε τις απότομες επιταχύνσεις
4ον) Αποφεύγουμε τις απότομες επιβραδύνσεις.

Comments (No Comments)